Klima Hakkında

Btu/h ne anlama gelmektedir?

Btu/h bir güç birimi olup, klimaların kapasitelerini belirtmek için kullanılır. 1 kW = 3412.42 Btu/h 'a tekabül eder.

Catechin Filtre nedir?

 

Catechin anti-viral ve anti-oksidan etkiye sahip yeşil çayda bulunan bir bioflavonoid dir.Bu faydalarına ek olarak Catechin mükemmel koku giderme karakterine sahiptir . Bu nedenle Mitsubishi Electric sadece hava kalitesini yükseltmek için değil aynı zamanda bakteri ve virüslerin oda içine yayılmasını engellemek amacı ile bu maddeyi klimaların hava filtrelerinde kullanmayı seçmiştir. Filtre çıkarılıp düzenli olarak temizlendiği müddetce koku giderme özelliği 10 yıl boyunca devam eder. Tüm duvar tipi modelleri Catechin Filtre ye sahip olup, yer/tavan tipi modeller opsiyonel koku giderici ve hava temizleme filtrelerine sahiptir.

 

Sezonsal Enerji Verimliliği ne demek?

Türkiye Enerji Verimliliği Standartlarını Sezonsal Verimlilik İle Yükseltiyor

 

Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları artık ülkemizde de yürürlükte olacak. Enerji sınıfları da “Sezonsal Verimlilik” olarak adlandırılan yeni kriterlere göre A+, A++ ve A+++ olmak üzere 3 yeni sınıfı daha içerecek şekilde genişletiliyor.

Eskiden tek bir çalışma noktasındaki hava sıcaklığı göz önüne alınarak geliştirilen klimalar şimdi yeni Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre farklı hava sıcaklıklarında da tasarruflu ve performanslı çalışacak şekilde teknolojik özelliklerle donatılarak geliştiriliyor. Bu durumda şu anda pazarda A sınıfında yer alan bir klima yeni Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre değerlendirildiğinde daha alt bir enerji sınıfına düşebiliyor. Şu anda pazarda en üst enerji sınıfında yer alan bir ürün ile yeni sistemin en üst sınıfı A+++ kategorisine giren bir ürün arasında enerji tüketimi ve dolayısıyla kullanıcının masrafları açısından büyük farklar oluşabilir.

Yeni nesil Mitsubishi Electric klimalar Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre A, A+, A++ veya A+++ enerji sınıfında yer almaktadır.

sezonsal verimlilik

Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Enerji Yönetmeliği 12kW’ın altındaki klimaları kapsamaktadır.

 

Mitsubishi Electric Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç :

“Yeni yönetmelik özellikle inverter klimaların performansını daha ön plana çıkartacaktır. Çünkü hali hazırdaki mevcut yönetmelikte, A sınıfı iki klimadan inverter olan ile olmayan arasında bir elektrik tüketim farkı olduğu halde, bu fark enerji etiketine yansımıyordu. Dolayısı ile tüketici ‘enerji verimli bir cihaz aldım hem de fiyatı daha düşük’ diyerek inverter olmayan bir klimayı tercih edebiliyordu. Ancak benzer koşullarda komşusunun inverterli kliması ile mukayese ettiğinde farkı kullanımda görüyor ve daha fazla enerji gideri ödediğini fark ediyordu. Şimdi bu durum direkt olarak etiketlemeye yansımış olacaktır. Çünkü yeni kriterler ürün performanslarının daha iyi ayrışmasını sağlayacaktır”

 

"Tüketici klima alırken bulundukları bölgenin şartlarına uygun klimaları tercih edecekler"

Sezonsal Performans Katsayısı (SCOP değeri) farklı iklim şartları için Türkiye, 3 iklim bölgesi ile değerlendirilecek, her klimanın üç farklı bölge için de enerji performans katsayıları belirlenecektir. Tüketiciler klima alırken bulundukları bölgenin iklim şartlarına uygun özellikteki klimaları tercih ettikleri zaman maksimum verim ve minimum enerji tüketimi elde edecekler. Yeni kriterlere göre değerlendirilen ve üretilen cihazları almak isteyen tüketiciler Mitsubishi Electric'in uzman ekiplerinden yardım alabilir.
 


Ses seviyesi birimi, daha önce verilen iç ve dış ünite ses basıncı değerleri yerine, Yeni Yönetmelik ile, iç ve dış ünite ses gücü değerleri olarak ölçülmektedir. Böylece tüketiciler, split klima sistemlerinin gürültü seviyeleri ile ilgili, satın alma kararlarını etkileyebilecek daha fazla bilgiye ulaşabilecekler ve firmaların ölçüm metodlarındaki farklılıklardan kaynaklanan,tüketicilerde algı karmaşası oluşturan değerlerin de önüne geçilmiş olacaktır. Ses Basıncı dB(A) = Ses Basıncı, sesin bir alan içindeki etkisini tanımlar. Bir iç ünitenin, belirli bir mesafeden algılanan çalışma ses seviyesini belirtir. Ölçüm noktası değişkendir. Ses Gücü dB(A) = Ses Gücü, sesin yalın değerini belirtir. Bir iç ünitenin ürettiği ses seviyesini, mesafeden bağımsız tanımlar.


 

Yeni Enerji Yönetmeliği kapsamında, çevreye duyarlı, daha az enerji harcayan ürünlerin kullanımı hedeflenmektedir. Buna ek olarak, yönetmelik yayınlandığında kesinleşecek tarihler dahilinde, minimum enerji sınıflarını karşılayamayan ürünlerin piyasaya arzı kısıtlanacaktır. (ilk aşamada 1. Sınırın altındaki, ikinci aşamada 2. Sınırın altındaki enerji sınıfına sahip ürünler, piyasaya arz edilemeyecektir.)
Mitsubishi Electric’in, yeni yönetmeliğe uygun üretilen klimaları, uygulanacak minimum enerji sınırlarını karşılaması ile geleceğe şimdiden hazırdır.

 

 

ECO CHANGES

“Eco Changes For a Greener Tomorrow” , Mitsubishi Electric’in geniş çevre programının yeni sloganıdır. Şirketin iyileştirme arayışı ve uygulamalarına yönelik sürekli çabalarını yansıtan“Changes For The Better” (daha iyisi için yenilikler) mesajı doğrultusunda, “Eco Changes” Mitsubishi Electric’in çevre vizyonunun bir ifadesidir. Çevre koruma teknolojileri ve üretimdeki uzmanlığı sayesinde daha yeşil bir gelecek yaratmak ve ekolojik olarak sürdürülebilir bir topluma ulaşmak için sarf ettiği sürekli çabaları ifade etmektedir.

MITSUBISHI ELECTRIC ÇEVRE VİZYONU 2021

“Çevre Vizyonu 2021” Mitsubishi Electric’in 2021 yılına kadar hedeflediği uzun vadeli çevre yönetim programıdır ve kuruluşunun 100. Yılı olması açısından da 2021 yılı ayrı bir önem taşımaktadır. “Teknoloji ve Eylem” ilkesine dayanan çevre yönetim programı, Dünya’nın ve canlıların korunmasına olumlu katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. 

Programın amaçları:
•Küresel ısınmayı önlemek
•Geri dönüşüm bilincine sahip bir toplum oluşturmak
•Doğa ile uyum içinde yaşama alışkanlığı sağlamak
•Çevre bilincini teşvik etmek

 

 


 

Önemli not: Isıtma modunda SCOP hesabı yapılırken, T bivalent noktası daha yüksek sıcaklıklarda (-7°C yerine -2°C) seçilirse, tasarım yükü artacak fakat SCOP değeri (verimlilik) düşecektir.

Dış ünitenin yerleştirileceği yer önemli midir?

Dış ünitenin önünün açık olmasına dikkat edilmelidir. Dış ünite güvenilir agırlığı taşıyacabilecek ve titreşimi arttırmayacak bir yere konmalıdır. Dış üniteden boşalan havanın ve drenaj sesinin komşuları rahatsız etmeyeceği yerler seçilmelidir.

Inverter Klima nedir?

Inverter klima Oda yüküne bağlı olarak kompresör devrini kontrol edip soğutma/ısıtma kapasitesini değiştirebilen klimadır. 

Kapı veya pencereler açıkken klima çalıştırılabilir mi?

Klima çalıştırılırken kapılar ve pencereler kapalı olmalıdır. Dışarıdan gelecek hava akımları klimanın verimsiz çalışmasına neden olur. 

Klima alırken nelere dikkat edilmelidir?

• Üretici ve ithalatçı firma iyi seçilmeli 


• Konusunda uzman ve servis ağı yaygın yetkili bir teknik servis seçilmeli 


• Yedek parça güvencesi olmalı 


• Satın alınacak klima sessiz, enerji verimliliği yüksek, geliştirilmiş teknik özelliklere sahip olmalı


• Fiyat değerlendirmesinde montaj ücreti dikkate alınmalı 


• Teknik servis tarafından klima kullanılacak mekanda keşif yapılmalı 


• Klima kapasitesi doğru hesaplanmalı 


• Klima cihazı tipi doğru seçilmeli (duvar-yer veya tavan split)


• Montaj yeri doğru seçilmeli 

 

• Mekanın bulunduğu coğrafi bölge, mekanın güneş alma durumu, mekanın izolasyonu, mekandaki kişi sayısı, mekanın çatı kat ya da ara kat olması, mekanın elektrik yükü seçilecek klima cihazının modelini ve kapasitesini doğrudan etkilemektedir 

Klimanın kullanımı ve bakımı hakkında bir kitapçık var mı?

Mitsubishi Electric split tip klimaların Türkçe kullanma kılavuzları bulunmaktadır. Klimaların her türlü kullanım ve bakım uyarılarını bu kılavuzlarda bulabilirsiniz. Elinizde yoksa lütfen yetkili bayinizden talep ediniz. 

Klimanın çalışma ilkesi nedir?

Klima cihazının en basit olanı, soğutucu, akışkan ve uçucu bir sıvıdan oluşur. Sıvı, bir buharlaştırıcı boru demetinin içinden geçirilir. Hava da bu boruların arasında dolaştırılır. Sıvı boruların içinde buharlaşır ve bu arada havadaki ısıyı soğutur. Soğuyan hava doyma noktasına ulaşınca, içerdiği nem, boru demetinin üst bölümüne yerleştirilmiş kanatçıklarla yoğunlaşır. Böylece su kanatçıklardan aşağı akarak süzülür. Soğutulmuş ve nemi alınmış olan hava ise bir üfleyici ile odaya geri verilir. Öte yandan buharlaşan soğutucu akışkan bir kompresöre alınarak sıkıştırılır ve bir yoğunlaştırıcı boru demetine beslenir. Bu borular, odanın dışındaki havayla temas halindedir. Soğutucu akışkan burada tekrar yoğunlaşarak sıvılaşır ve odanın içinden soğuttuğu ısıyı dışarı verir. Böylece sıcak havayı dışarı atan sıvı, tekrar buharlaştırıcı borularına girerek soğutma işlemini sürdürür. Bazı klimalarda ters işlevli iki ayrı boru demeti bulunur ve böylece yarı kapalı bölmeyi yazın soğutan cihaz kışın ısıtır. Bu tür bir cihaza “heat pump (ısı pompası)” denir. 

Klimanın yerini degiştirmek istersek ne yapmalıyız?

Klimanın tekrar yerleştirilmesi özel bilgi ve beceri gerektirir. Taşınma, model ve yer değişimi için yetkili servislerimizle görüşmelisiniz. 

Mitsubishi Electric marka klimalarda garanti süresi nedir?

Mitsubishi Electric marka klimalar için 3 yıl garanti verilmektedir. 

Multi Split Klima nedir?

Multi split- çoklu split anlamına gelmekte olup, birebir split klimalarda olduğu gibi bir tek dış ünitesi bulunmakta buna karşılık birden fazla iç ünite bu tek dış üniteye bağlanmaktadır. Böylece dış ünitelerin yerleştirlmesinden doğacak yer sıkıntısı ya da bina dışında oluşacak çirkin görüntü önlemektedir. Herbir oda birbirinden bağımsız kontrol edilebilmektedir. Mitsubishi Electric Klima Sistemlerinde , 1 dış üniteye 2 -3-4 ve 8 adete kadar iç ünite bağlanabilen çeşitli multi sistem seçenekleri bulunmaktadır. 

R410A nedir?

R410A soğutma sistemlerinde kullanılan yeni bir soğutucu akışkandır. şuan Türkiye klima pazarında sıklıkla kullanılan R22 gazınında dahil olduğu HCFC’lerin Ozon tabakasına verdikleri zarardan ötürü Montreal Protokolü ile global olarak üretim ve kullanımına yönelik birtakım sınırlamalar getirilmiştir. HCFC’lere alternatif olarak HFC’ler (hydrofluorocarbon) geliştirilmiştir. R410A ve R407C gibi yeni soğutucular oda tipi klimalarda ve paket tipi klimalarda kullanılmaya başlanmıştır.R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevreye dost bir gazdır. 

İklimlendirme nedir?

İklimlendirme en genel halde, konfor amacıyla insan, hayvan ve bitkilerin veya endüstriyel bir mamulün üretilmesi sırasında atmosferik şartların otomatik olarak kontrol altında tutulması işlemi olarak ifade edilir. Pratikte ise iklimlendirme, havanın ısıtılması, soğutulması, nemlendirilmesi veya neminin alınması bir başka deyişle şartlandırılması işlemine denir. İklimlendirme sistemlerinde amaç, insan hayvan ve bitkilerin dolayısıyla onların yaşarken, çalışırken veya herhangi bir anlarında kendilerini rahat hissedecekleri ortamların sağlanması ve endüstriyel bir mamulün üretilmesi sırasında, mamulün istenen özelliklerde üretilmesi için gerekli olan atmosferik şartların sağlanması olarak izah edilebilir. 

Klima neden bir ihtiyaçtır?

Klima vücudun gerçekleştirmekte zorlandığı anlarda, vücut ve bulunulan ortamın ısıları arasındaki dengeyi sağlar, nem oranını düzenler, kirli havayı temizler. Sağlıklı bir insanda olması gereken 37 derecelik vücut sıcaklığı da bu ısı transferi sayesinde muhafaza edilir. Soğuk ortamlarda insan vücudu ürettiğinden daha fazla ısı kaybeder. Sıcak ortamlarda ise vücuttaki artık ısının dışarıya atılmasında zorluk yaşanır. Bunu kolaylaştırmak için vücut terlemeye başlar. Biriken ter buharlaştıkça vücutdan ısı çeker ve vücut serinler. Yaşanılan ortamın konforlu olması için genellikle 22-27 derecelik bir sıcaklık, % 40-60’lık bir nisbi nem oranı idealdir. İşte klima cihazları her mevsim ve her koşulda, sağlıklı bir ısı, dengeli nem oranı ve temiz bir hava solumamızı sağlarlar.

Split sistem ne demektir?

Split klima güncel yaşamımızda en sık kullanılan klima türü olup, İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış üniteden oluşur. Bu iki ünite arasında soğutucu akışkan akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.

Uzun bir aradan sonra klimayı ilk defa kullanmadan önce nelere dikkat etmeliyim?

Örneğin kış aylarında hiç çalıştırmadığınız klimanızı, kullanmaya başlamadan önce dış ünitenin durdugu yeri , standın bozulmadığını ve aşınmadığını kontrol edin. Toprak hattı bağlantısının sağlam olduğunu kontrol edin. İç ve dış ünitenin hava çıkış ve girişlerinin kapalı olmadığını kontrol edin. 

VRF Sistem nedir?

VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını tam olarak karşılayabilmek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Modüler yapısıyla çok katlı bir binadan , bir tek villaya kadar her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı vermektedir. Inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi ile enerji tasarrufunu sağlamaktadır.